Vaarbewijs, wanneer heb je die nodig?

Vaarbewijs, wanneer heb je die nodig?

Ga je dit jaar een nieuwe of andere boot kopen? Dan is het verstandig om deze pagina nog eens goed door te nemen. Wanneer je in Nederland met een pleziervaartuig of andere boot het water op gaat, is de kans groot dat je een vaarbewijs nodig hebt. Er gelden meerdere regels voor het varen op Nederlandse binnenwateren. In dit artikel lees je of je dit jaar legaal het water opgaat of dat het, om bekeuringen te voorkomen, toch verstandig is om een vaarbewijs te halen.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Een vaarbewijs is verplicht voor alle vaartuigen die volgas sneller gaan dan 20 kilometer per uur. Ook wanneer je vaarttuig een lengte heeft van 15 meter of langer is een dergelijk bewijs noodzakelijk om in Nederlandse binnenwateren te mogen varen. Een Nederlands vaarbewijs wordt naast Nederland in nog veel andere landen erkend als geldig bewijs om een vaartuig te mogen besturen.

Welke cursussen zijn er?

Voor pleziervaart op binnenwateren in Nederland, zijn 3  vaarcursussen beschikbaar:

Vaarbewijs I

Met dit vaarbewijs mag je vaartuigen besturen die sneller varen dan 20 kilometer per uur. En je mag vaartuigen besturen die lamger zijn dan 15 meter maar korter dan 25 meter. Je mag deze vaartuigen besturen op de meeste binnenwateren in Nederland. Het behalen van een bewijs kan vanaf 18 jaar. Wel is het mogelijk om voor je 18de verjaardag examen te doen. Je mag dan echter nog geen snelle motorboot besturen.

Vaarbewijs II

Het verschil tussen vaarbewijs I en II zit hem met name in de plaatsen waar je mag varen. Vaarbewijs II geeft je ook recht om op de grote binnenwateren te varen. Denk dan aan het varen op de waddenzee, Het ijsselmeer, de Ooster- en Westerschelde, de Eems en de Dollard, Het Markermeer (met uitzondering van de Gouwzee waar je wel met vaarbewijs I mag varen) en het Ijmeer. 

Marifonie

Een marifoon is een belangrijk communicatiemiddel op het water. Steeds vaker verwachten brug- en sluiswachters dat je de marifoon uit luistert. Mede omdat steeds minder sluizen en bruggen bemand zijn maar op afstand worden bediend. Via de marifoon hoor je wat andere vaartuigen bespreken en kan je reageren op hulpvragen van een ander of juist zelf en hulpvraag uitsturen als je in nood zit. 

 

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.